TiddlyWiki

TiddlyWiki is een JavaScript- toepassing die een wiki implementeert in een enkel HTML- document.

Kenmerk

Een lege TiddlyWiki, inclusief de inbegrepen JavaScript- en CSS- code, heeft een grootte van ongeveer 1,5 megabytes (versie 5.1.11 [3] ). Het wordt beheerd door JavaScript en vereist geen servertoepassing – alle wijzigingen worden opgeslagen in het document. Dit maakt het ideaal als een draagbare verzameling van informatie die kan worden geopend, bewerkt en opgeslagen in alle browsers, op alle besturingssystemen.

De individuele “pagina’s” van de wiki worden beheerd in het document in DIV-blokken die kunnen worden bekeken en verborgen met behulp van DHTML . Deze informatieblokken worden Tiddler (tots) genoemd en bestaan ​​uit titel, tagregel en tekstgebied. Door middel van tags (naast de normale wiki-koppeling) kunnen inhoudelijke tiddlers worden gekoppeld.

Net als de meeste wiki’s gebruikt TiddlyWiki een wiki-syntaxis die het gemakkelijk maakt om de HTML te maken. Het is op afstand vergelijkbaar met dat van klassieke MediaWiki’s . Het zal u. A. De gebruikelijke opmaak paragraaf , post , verbinding , beeld , scheidingslijn , tafel , lijst , vooraf opgemaakte tekst ondersteund. Het is ook mogelijk om CSS-stijlen en / of klassen, HTML, JavaScript, SVG, afbeeldingen, variabelen, vooraf gedefinieerde en door de gebruiker gedefinieerde macro’s, sjablonen en andere tiddlers in te voegen [4] . De ingevoerde tekst kan naar wens worden bekeken door middel van live preview.

De export naar u. A. Statische HTML evenals uitwisseling van individuele Tiddler of een synchronisatie tussen verschillende TiddlyWiki-bestanden wordt standaard ondersteund.

Internationaliteit en aanpassingsvermogen

De JavaScript-code van TiddlyWiki heeft een modulaire structuur, zodat extra functionaliteit kan worden toegevoegd in de vorm van eigen tiddlers. Op deze manier is het z. U kunt bijvoorbeeld taalbestanden toevoegen die de Engelstalige bedieningselementen in een andere taal vertalen. [2]

Op dezelfde manier kan het ontwerp en, indien gewenst, de onderliggende Javascript-functionaliteit naar wens worden aangepast. Het is allemaal toegankelijk via zogenaamde systeemtiddlers.

Extensies

Via een plug- insysteem kunnen programma-uitbreidingen worden geïntegreerd in speciaal getagde tiddlers, die naast uitvoerbare JavaScript-code ook de documentatie van de plug-in beschikbaar houden binnen opmerkingen met opmerkingen door eenvoudig de tiddler te tonen. Ook kan de code van deze plug-ins worden aangepast via de bijbehorende Tiddler.

Op basis van deze plug-in mechanisme vele extensies voor TiddlyWiki een taakplanner van Simon Baird genaamd MGSD, dat op het model zijn gepubliceerd, met inbegrip van Getting Things Done van David Allen raakt. [5] Ook op de plug-in-interface van de hosting service TiddlySpot wordt gerealiseerd dat de wiki (in eerste instantie alleen lokaal gemaakt) verandert door een nieuwe upload zorgt voor hosting servers algemeen verkrijgbaar. [6]

Speciale runtime-omgevingen voor TiddlyWiki maken gebruik op smartphones of tablets op iOS, WebOs of Android mogelijk.

Voor- en nadelen

TiddlyWiki is erg compact en past gemakkelijk op een USB-geheugenstick, inclusief de informatie die op de wiki staat. Omdat TiddlyWiki programmacode en tekstinhoud in één bestand opslaat, kunnen volledige presentaties in dat ene bestand worden gedeeld en in elke JavaScript-browser worden bekeken.

Omdat alle tiddlers binnen een HTML-pagina worden weergegeven, is het mogelijk om extra informatie op te zoeken in de wiki tijdens het bewerken van een tiddler zonder het browservenster te hoeven wijzigen. Door ongewenste tiddlers weg te spelen, kunnen meerdere Tiddlers onder elkaar worden bekeken om tijdelijke contextweergaven te maken over een onderwerp dat niet mogelijk is met een klassieke wiki.

Tegelijkertijd is de compacte structuur ook de belangrijkste fout: niet alleen de momenteel gevraagde informatie wordt naar de browser verzonden, maar in principe wordt altijd de volledige inhoud opgeslagen in de wiki. Dientengevolge zijn gegevens die niet door de gebruiker kunnen worden opgevraagd, transmissiecapaciteit en geheugen ook belastend. Daarom is TiddlyWiki alleen geschikt voor kleine tot middelgrote hoeveelheden gegevens. Wanneer de server op het netwerk wordt ingezet, is deze bovendien alleen maar bezorgd over de bezorging van het bestand; Computertijd voor de gehele programmalogica moet door de klant worden verstrekt , maar vandaag is het probleem niet langer zelfs voor krachtiger smartphones. Ook voor inzet via internet Na wijzigingen is altijd de overdracht van het volledige bestand naar de server vereist.

TiddlyWiki heeft geen traditionele bewerkingsgeschiedenis. Als dit wordt gewijzigd, wordt een kopie van het volledige bestand opgeslagen met een tijdstempel. Met plug-ins kan echter een tijdlijn voor de Tiddlers worden weergegeven. Deze optie kan ook worden uitgeschakeld.

Een ander nadeel is dat de browsergeschiedenis (momenteel) niet standaard is geactiveerd en handmatig moet worden geactiveerd via de instelling UpdateHistory . En zelfs dan is het (nog) niet correct geïmplementeerd: de geschiedenis wordt verwijderd door naar het begin te gaan en vervolgens nog een stap.

TiddlyWiki5

Op 20 september 2014 is een volledig herschreven versie op basis van HTML5 vrijgegeven met behulp van node.js. De oorspronkelijke versie van TiddlyWiki Classic wordt nog steeds door veel gebruikers gebruikt.

Individuele proeven

  1. Spring omhoog↑ Release v5.1.14. Betreden op 2 mei 2017 .
  2. ↑ Ga naar:a b TiddlyWikiDeutsch – Duits vertaalproject
  3. Spring omhoog↑ TiddlyWiki – een niet-lineair persoonlijk web-notitieboek. In: tiddlywiki.com. Betreden op 3 juni 2016 .
  4. Spring omhoog↑ WikiText. In: tiddlywiki.com. Betreden op 7 juni 2016 .
  5. Spring omhoog↑ ” Het door TiddlyWiki aangedreven GTD®-systeem dat voorheen bekend stond als MonkeyGTD ” voorheen “MonkeyGTD”, hernoemd op basis van beweerde wettelijke claims van de David Allen Company
  6. Jump up↑ Gratis hosting service voor TiddlyWiki