TextPattern

Textpattern is een gratis blog- en contentbeheersysteem (CMS) onder GPL 2 waarmee dynamische webpagina’s kunnen worden gemaakt en bijgewerkt . (Engels tekstpatroon = Duits Textmuster )

Basiskennis

Textpattern is geschreven in PHP en vereist een MySQL- database. Het systeem beheert teksten, trapsgewijze stijlpagina’s , grafische afbeeldingen, downloadbare bestanden en koppelingen en genereert beide XHTML- pagina’s voor weergave in webbrowsers en webfeeds in RSS- en Atom- indelingen . Het vastleggen van teksten kan in de vereenvoudigde opmaaktaal Textiel of in klassieke HTML. Andere opmaaktalen zoals Markdown kunnen worden geüpgraded met extensies.

Textpattern is ontworpen om de ontwikkelaar van een website bij te staan ​​in zijn werk zonder het te beperken. Dit betekent echter ook dat tekstpatronen alleen worden geleverd met een heel eenvoudige grafische sjabloon . Het maken van het ontwerp van de pagina inclusief XHTML en CSS wordt overgelaten aan de ontwikkelaar. Ondertussen zijn er echter enkele kant-en-klare sjablonen beschikbaar, die direct na het downloaden kunnen worden gebruikt.

Dit feit beperkt het aantal gebruikers van tekstpatronen, maar resulteert in meer aangepaste pagina’s dan bijvoorbeeld WordPress , dat vaak een standaardsjabloon gebruikt.

Genesis

Textpattern is oorspronkelijk ontwikkeld door Dean Allen . Terwijl het systeem zich verspreidde, vormde zich een ontwikkelteam dat geleidelijk het werk van Dean Allen overnam.

Versie 4.0 was de eerste “officiële” versie en werd uitgebracht op 14 augustus 2005. De huidige versie 4.6.2 werd uitgebracht op 21 oktober 2016.