SPIP

SPIP is een gratis web content management systeem . SPIP (Système de Publication pour l’Internet Partagé) is een applicatieprogramma dat wordt gebruikt om websites te maken . Oorspronkelijk bedoeld voor het ontwerp van collectieve internetkranten, is het nu uitgegroeid tot een veelzijdig CMS . SPIP is gratis beschikbaar onder de voorwaarden van de GPL als gratis software.

Dankzij het gemak van installatie, bediening en onderhoud heeft een groot aantal gebruikers toegang tot het opzetten van collectieve webprojecten.

SPIP is gemaakt in Franstalige landen en heeft hier de grootste distributie. Zijn mascotte is een eekhoorn (in sommige dialecten van België zeggen ze spugen voor eekhoorns) naar zijn naamgenoot Pips, het huisdier van stripheld Spirou .

Presentatie

SPIP is het meest gebruikte gratis CMS in Franstalige landen, maar wordt ook op veel andere taalgebieden gebruikt. Het wordt vandaag gebruikt voor meer dan 25.000 websites en is voor iedereen toegankelijk dankzij de gratis licentie (GNU GPL).

De belangrijkste kenmerken komen uit het veld van online publicatie. Het wordt gebruikt in zeer verschillende gebieden: institutionele organen (La Poste http://www.laposte.fr , verschillende Franse ministeries), online kranten (Le Monde diplomatique http://www.monde-diplomatique.fr ), non-profit verenigingen, universiteit ( http://www.e-juristes.org/ ) en particuliere websites.

SPIP 2 neemt de overgang van het klassieke CMS naar het ontwikkelingsplatform voor gedistribueerde databasetoepassingen. Compatibiliteit met oudere versies blijft behouden. De nieuwe SPIP is ontworpen voor twee groepen gebruikers met weinig of uitgebreide technische kennis, waardoor het gemakkelijk te leren is, maar met veel nieuwe functies.

Technologie

Het programma is geschreven in PHP en werkt met MySQL- databasetechnologie .

Geschiedenis

Oorspronkelijk was SPIP geschreven voor het online magazine uzine.net. De ontwikkelaars besloten om het onder de vrije licentie GPL te zetten. Vanaf 2001 zal SPIP worden gebruikt voor andere websites.

SPIP biedt een cachemechanisme, authenticatie, geautomatiseerde installatie en een administratieve interface met iteminvoer, enz. Met SPIP kunnen bestaande documentsjablonen – skeletten genoemd – worden gebruikt om dynamische webpagina’s te maken zonder dat PHP-kennis vereist is.

Vanaf versie 1.6 (begin 2003) wordt de private interface van SPIP meertalig aangeboden. Er wordt een vertalersruimte opgezet om verdere vertalingen mogelijk te maken.

Vanaf 1.7 (januari 2004) kunnen meertalige websites worden beheerd. SPIP wordt uitgebreid met een zoekmodule en website-indexering. Daarnaast kan de inhoud van andere websites nu worden geïntegreerd via syndicatie.

Met versie 1.8 (april 2005) wordt een volledig gereviseerde privé-interface aangeboden. Voor de ontwikkelaars van SPIP is er nu een compiler die het gezamenlijke werk aanzienlijk verrijkt en nieuwe perspectieven opent. SPIP’s skeletten kunnen complexer worden gemaakt zonder het gebruik van PHP.

Versie 1.9 (juli 2006) introduceert het gebruik van plug-ins. De organisatie van de bestanden wordt herschikt en de bestandsextensie verandert van php3 naar php.

Met 1.9.1 wordt het systeem van de modellen geïntroduceerd, naar het model van de sjablonen van Wikimedia.

Versie 1.9.2 wijzigt de indeling van systeemmappen zodat codebronnen beter kunnen worden gedeeld.

Versie 2.1 brengt een gemodulariseerd redactioneel systeem en een verdere ontwikkeling van het plug-in- en opmaaksysteem. Verschillende opmaakkaders maken het nu mogelijk om een ​​applicatie en de lay-out met een klik samen te stellen. Het belangrijkste lay- outraamwerk is Z voor SPIP (ZPIP).

Literatuur

  • Anne-Laure Quatravaux, Dominique Quatravaux en Sandrine Burriel: Spires 2: Premiers pas pour créer son site web , Eyrolles, 2009, ISBN 978-2-212-12502-3 (frans)
  • Matthieu MARCILLAUD: Programmeren met SPIP, Engels, Book on Demand http://www.lulu.com/product/couverture-souple/programming-with-spip/12192385 , Frans: http://www.lulu.com/product/ paperback / programmeur-avec-spip / 11019986