Semantic MediaWiki

Semantic MediaWiki (korte SMW ) is een gratis opensource-softwarelextensie voor MediaWiki – de Wikisoftware , die ook wordt gebruikt door Wikipedia . Het maakt het mogelijk om naast tekst en media-inhoud ook gegevens op een wikipagina op te slaan.

Functionaliteit

Verzameling van informatie

Semantic MediaWiki, een semantische wiki, biedt twee manieren om informatie over een pagina explicieter te maken:

 1. Typified References (Relations) en
 2. (Zijde) attributen .

Aan de kant van Berlijn zou bijvoorbeeld kunnen zijn dat Berlijn de hoofdstad van Duitsland is . In Semantic MediaWiki kunnen gebruikers de verwijzing naar Duitsland typen ( verwijzen ) en daarmee de relatie ( kapitaal van ) tussen Berlijn en Duitsland expliciet maken. Aan de Berlijnse kant zou de syntaxis zijn :… [[Hauptstadt von::Deutschland]] …Dit zou resulteren in de semantische verklaring “Berlijn, hoofdstad van Duitsland.” Het maken en gebruiken van relaties lijkt sterk op het gebruik van paginacategorieën op Wikipedia. Relaties kunnen daarom worden beschouwd als “categorieën voor links” die willekeurig kunnen worden geïntroduceerd en gebruikt. Net als bij categorieën, is er voor elke relatie een artikel waarin de betekenis wordt uitgelegd.

Op de pagina “Berlijn” kon blijven staan: De stad heeft 3393933 inwoners . In SMW kunnen gebruikers deze informatie expliciet maken door te … Die Stadt hat [[Hat Einwohnerzahl::3393933]] Einwohner …schrijven. Dit zou de semantische verklaring geven, ‘Berlijn’, heeft bevolking ‘, 3393933’ “. Op de pagina “Kenmerk: Bevolking” kan het gegevenstype van de eigenschap worden opgegeven. Omdat het een nummer is in dit geval, staat het [[Hat Datentyp::Zahl]]vermeld. Het nummer verschijnt dan als een normale tekst in het artikel en wordt intern geïnterpreteerd als een getal, wat belangrijk is voor maatvergelijkingen en dergelijke.

Attributen zijn anderszins vergelijkbaar in gebruik, maar ze kunnen worden gebruikt voor verschillende soorten gegevens, zoals getallen, datums, temperaturen, enzovoort. Het attribuut moet het gegevenstype kennen om het correct te ondersteunen. De twee ingangen “1.000,30” en “1000,3” zijn bijvoorbeeld anders, maar ze verwijzen naar hetzelfde nummer. Elk kenmerk heeft een artikel en het gewenste gegevenstype kan daar ook worden opgegeven. Afhankelijk van het gegevenstype worden verschillende extra functies aangeboden. SMW converteert bijvoorbeeld automatisch tussen vele maateenheden en maakt geo-coördinaten voor koppelingen naar webpagina’s met kaarten.

Hergebruik van informatie

Semantic MediaWiki gebruikt de informatie op verschillende manieren. Aan de ene kant is het mogelijk om op basis van de gegevens navraag te doen bij de wiki. Als u bijvoorbeeld kenmerken voor de geboorte- en overlijdensdatum van personen hebt ingevoerd, kunt u de lijst opvragen van alle personen die tussen 1945 en 1960 zijn overleden, gearrangeerd na de dag van overlijden. Met SMW kunt u query’s rechtstreeks invoeren tijdens het bewerken van een artikel, met de queryresultaten in plaats daarvan in het artikel. Ervan uitgaande dat voldoende artikelen zijn uitgerust met de bovengenoemde annotaties, kan het maken van artikelen van het type “lijst van …” dus aanzienlijk worden vereenvoudigd. De artikelen zouden bijna automatisch zichzelf bijwerken en zouden altijd consistent zijn met de detailartikelen van waaruit ze hun gegevens hebben gerelateerd.

Om verdere vormen van hergebruik mogelijk te maken, kan alle semantische informatie ook direct worden gedownload. De gegevens worden opgeslagen in het gratis RDF- formaat en kunnen eenvoudig opnieuw worden gebruikt in externe programma’s. Dit zou het bijvoorbeeld mogelijk maken om een ​​database te maken met de kerngegevens van alle Duitse steden, zonder alle bijbehorende Wikipedia-artikelen te lezen. Vanwege de compatibiliteit met de standaardnormen RDF en OWL kunnen de gegevens ook rechtstreeks in bestaande programma’s worden gebruikt.

Het doel is dat de informatie die eenmaal in de wiki is ingevoerd, niet gebonden is aan technische belemmeringen voor de presentatie in MediaWiki, maar ook kan worden gebruikt in veel nieuwe toepassingen. Bovendien maakt de gegevensuitwisseling in RDF ook de combinatie mogelijk van informatie uit verschillende bronnen, bijvoorbeeld om toegang te krijgen tot de gecombineerde inhoud van meerdere wiki’s.

Andere functies

Er zijn verschillende softwareverbeteringen beschikbaar die de functionaliteit van Semantic MediaWiki waar nodig aanvullen. [3] Belangrijkste verbeteringen zijn onder meer formgebaseerde invoer en verschillende andere indelingen voor het weergeven van queryresultaten.

Gebruik

SMW is op dit moment over meer dan 1.800 openbare wiki’s [4] gebruikt. Bekend openbare wiki’s, bijvoorbeeld de “Free Software Directory” de Free Software Foundation [5] , het platform “Web Platform Docs” van het World Wide Web Consortium [6] en de SNPedia waarvoor Genetics behandeld of platform administratieve samenwerking [7] en de Vienna History Wiki [8] .

Organisaties die SMW gebruiken intern omvatten, Pfizer [9] , het Metropolitan Museum of Art [10] , het Amerikaanse ministerie van Defensie [11] of zelfs de NASA [12] .

SMW is aan belang gewonnen, vooral in de medische en de biowetenschappen, om samenwerkende bio-medische terminologieën en ontologieën te creëren . [13] Voorbeelden zijn LexWiki die gezamenlijk door de Mayo Clinic , het National Cancer Institute (NCI) , de (WHO): World Health Organization en de Stanford University wordt bediend en wordt gerund door 3M Health Information Systems, de Concept Hub Wiki ,

Gebruikerscommunity en evenementen

SMW actieve gemeenschap gevormd in de afgelopen jaren, die twee heeft mailinglijsten , een voor gebruikers [14] en een voor ontwikkelaars [15] en een IRC [16] toenemende uitwisselingen en continu.

Zelfs met de Semantic MediaWiki Conference ( “SMWCon”) heeft nu [17] werd een 2015 twee keer per jaar in de lente en de herfst in Noord-Amerika in Europa en heeft sindsdien elk jaar plaats in Europa evenement. Dit zijn bijeenkomsten voor gebruikers, ontwikkelaars en andere enthousiastelingen van Semantic MediaWiki met een ondernemende, academische of andere achtergrond. De dag voor de eigenlijke conferentie werd sinds 2011 een dag met tutorials gehouden. De grootste van deze conferenties tot nu toe was de SMWCon herfst 2013 in Berlijn met iets minder dan 90 deelnemers. [18]

Zie ook

 • Wikidata als een wiki-project om gegevens en feiten te centraliseren.
 • SMW + was een Semantic MediaWiki-gebaseerde semantische Enterprise Wiki .

Literatuur

 • Bernhard Krabina: Knowledge Management met Wiki’s . In: Benedikt Lutz, (ed.): Kennis in dialoog . Bijdragen aan de Kremser Wissensmanagement-Tage editie 2012 Danube University Krems, 2013. ( online als PDF )
 • Stefan Mintert, Bastian Spanneberg: Semantic Web. Semantische extensie voor MediaWiki. Understanding, the. , In: iX – magazine voor professionele informatietechnologie . Nummer 11/2007. Heise Zeitschriften Verlag, Hannover, ISSN  0935-9680 , pagina’s 102-105.
 • Sebastian Schaffert, Francois Bry, Joachim Baumeister en Malte Kiesel: Semantic Wiki , in: informatica spectrum jaargang 30, nummer 6, december 2007. ISSN  0170-6012 , pagina’s 434-439.
 • Denny Vrandecic, Markus Krötzsch: Semantic MediaWiki , in: John Davies et al.: Semantic Knowledge Management. Springer-Verlag, 2009, pagina’s 171-179.
 • Rolf Strathewerd: Structuur voor de Wiki , in: Linux-Magazin . Nummer 7/2009.
 • Andreas Blumauer, Bernhard Krabina: mogelijke voordelen van het “sociale sematische web” in de publieke sector met behulp van semantische wiki’s als voorbeeld. In: Praxis der Wirtschaftsinformatik 46 (2009) 265 , blz. 29-35.

Webkoppelingen

 • Officiële website (documentatie en ondersteuningsinformatie)
 • Geluidsopname van een inleidende lezing (en), gehouden ter gelegenheid van Wikimania 2006 (het gesprek over Semantic MediaWiki begint na ongeveer 15 minuten)

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ Semantic MediaWiki 2.5.4 uitgebracht . (toegankelijk op 25 oktober 2017).
 2. Spring omhoog↑ api.github.com . (toegankelijk op 25 oktober 2017).
 3. Spring omhoog↑ Software- uitbreidingen Betreden op 12 februari 2015 .
 4. Spring omhoog↑ Sites met behulp van Semantic MediaWiki , 14 februari 2016.
 5. Spring omhoog↑ “Vrije Softwaredirectory” opnieuw opgestart met Semantic MediaWiki , 29 november 2011.
 6. Jump up↑ Wiki “Web Platform Docs” werd uitgebracht , 8 oktober 2012.
 7. Jump up↑ Platform administratieve samenwerking
 8. Jump up↑ Wiki van Wenen
 9. Spring omhoog↑ Bio-IT World 2009, Track 3
 10. Spring omhoog↑ Breng het semantische web naar musea , Paul Miller, 27 januari 2009
 11. Jump-up↑ Flexibel, doelgericht SMW-gebruik , SMWCon Spring 2010, Clarence Dillon
 12. Jump up↑ Geschiedenis van de EVA Wiki , SMWCon herfst 2014, Daren Welsh, James Montalvo
 13. Jump up↑ Semantic Wikis: een uitgebreide inleiding tot voorbeelden uit de gezondheidswetenschappen . Maged N. Camel Boulos . Journal of Emerging Technologies in Web Intelligence, deel 1, nummer 1, augustus 2009.
 14. Jump up↑ Gebruikersmailinglijst “semediawiki-user”
 15. Jump up↑ Ontwikkelaarsmaillijst “semediawiki-devel”
 16. Jump up↑ IRC-Channel “# semantic-mediawiki”
 17. Spring omhoog↑ SWMCon op www.semantic-mediawiki.org
 18. Spring omhoog↑ semantic-mediawiki.org: SWMCon herfst 2013 was een groot succes , 31 oktober 2013, toegankelijk op 21 augustus 2014.