OPUS (documentserver)

OPUS is een gratis software onder de GNU General Public License voor de werking van een documentserver . Het biedt tools voor het vastleggen, opslaan en herverdelen van digitale bronnen en wordt het meest gebruikt in universiteiten , bibliotheken en onderzoeksinstellingen voor een institutionele repository.

Geschiedenis

OPUS, oorspronkelijk als afkorting voor online publicatie-vereniging van de Universiteit van Stuttgart , werd ontwikkeld door het computercentrum en de universiteitsbibliotheek van de Universiteit van Stuttgartmet de steun van de DFN- vereniging in 1997 en 1998 . OPUS wordt gebruikt op tal van universiteiten en bibliotheekverenigingen en werd tot 2010 verder ontwikkeld.

Sinds december 2010 heeft de Cooperative Library Association Berlin-Brandenburg (KOBV) de ontwikkeling en het beheer van het project overgenomen in het Konrad Zuse Center for Information Technology Berlin . Sindsdien is de afkorting OPUS niet langer als afkorting gebruikt omdat de lokale verwijzing naar de universiteit van Stuttgart niet meer bestaat.

In Duitsland wordt de OPUS software het meest gebruikt voor de exploitatie van open access – repositories gebruikt (a 2012 telling uitgevoerd [1] identificeerden een frequentie van 77 repositories op basis van OPUS). Hier OPUS wordt bediend door zowel de universiteiten op hun eigen, en als onderdeel van hosting biedt de Duitse bibliotheek netwerken. De numeriek grootste OPUS hosting Duitse bedien de KOBV [2] en de bibliotheek servicecentrum Baden-Württemberg (BSZ) [3] met ongeveer 35 gevallen elk.

Ontwikkeling

De ontwikkeling van de huidige versie OPUS 4 wordt uitgevoerd door de KOBV in het Konrad Zuse Center for Information Technology Berlin.

De eerdere ontwikkeling werk werd ondersteund door de Library Service Center Baden-Wuerttemberg en de universiteit van Stuttgart Library gecoördineerd. Belangrijkste ontwikkeling partners waren Sächsische Landesbibliothek – Staat en Universiteitsbibliotheek Dresden (SLUB), Bielefeld Universiteitsbibliotheek , Universiteit van Saarland en State Library Saarbrücken (SULB), Universiteitsbibliotheek van de Technische Universiteit van Hamburg-Harburg , coöperatieve bibliotheeknetwerk Berlin-Brandenburg (KOBV) en University Library Center van Noordrijn-Westfalen (HBZ).

Technologie

OPUS 3.x is geschreven in PHP 4. De opvolger OPUS 4 is ontwikkeld in PHP 5.3 en is gebaseerd op het Zend Framework en de zoekmachine Solr . De gegevens worden opgeslagen in een MySQL- database. Beide versies zijn ontworpen voor LAMP-omgevingen.

Functionaliteit

Originele functies zijn of worden momenteel herzien:

 • OPUS is een eenvoudig containersysteem voor alle objecten en formaten, die via een webinterface kunnen worden ingevoerd, beheerd en voorzien van beschrijvende gegevens (metadata). De objecten zelf worden niet verder verwerkt aan de serverzijde met uitzondering van een zoekopdracht in volledige tekst. De metadata kunnen op hun beurt worden overgedragen aan verschillende zoekdiensten (zoekmachines, de Duitse nationale bibliotheek, het Southwest German Library Network, OAI-serviceproviders, enz.).
 • OPUS ondersteunt Uniform Resource Names (URN) voor de permanente identificatie van objecten.
 • OPUS heeft een licentiemodule waarmee verschillende gebruikslicenties ( DPPL , Creative Commons, etc.) kunnen worden ingesteld en aangeboden voor objecten.
 • OPUS ondersteunt het OAI PMH 2.0-protocol.
 • OPUS ondersteunt het formaat XMetaDiss van de Duitse nationale bibliotheek
 • OPUS ondersteunt het formaat XMetaDissPlus van het Library Service Center Baden-Württemberg
 • OPUS gebruikt checksums om de authenticiteit van de documenten te waarborgen
 • OPUS 4.6+ biedt een interface voor Repository Deposit voor Simple Web-service Offering (SWORD versie 1.3)

Individuele proeven

 1. Jump up↑ 2012 Census of Open Access Repositories in Duitsland. Betreden op 31 juli 2013 .
 2. Spring omhoog↑ Overzicht van OPOB-instanties gehost door KOBV
 3. Spring omhoog↑ Overzicht van de door BSO gehoste OPUS-instanties