Movable Type

Movable Type (dt:. “Movable Letter “) is een veel gebruikt, in sommige versies gratis (onder de GNU GPL licentie) blog publishing systeem , waarbij het in Californië gevestigde Six Apart is ontwikkeld. De oorspronkelijke naam was “Serge”, na de muzikant Serge Gainsbourg .

Six Apart heeft ook nog twee andere weblog-publicatiesystemen, TypePad en Vox . Hoewel Movable Type op de eigen webserver van de gebruiker moet worden geïnstalleerd, is TypePad een gehoste service. Vox, ook een gehoste service, plaatst het communityaspect voor TypePad.

Functies

Een van de meest bekende functies is Trackback , dat werd geïntroduceerd in versie 2.2 en sindsdien is geïmplementeerd in veel andere blogsystemen . Movable Type ondersteunt veel weblogging-functies, zoals gebruikersaccounts, opmerkingen, postcategorieën en thema’s. Veel plug-ins van andere fabrikanten bieden extra functionaliteiten.

Licenties

Versie 3.0 introduceert een nieuw licentiemodel: Als een individu de software gratis kunnen gebruiken, daarnaast waren er speciale licentiemodellen voor bedrijven, onderwijsinstellingen en non-profit organisaties . Voorafgaand aan versie 3.0, was de software iemand in staat om optimaal te profiteren van de gratis geweest; Versie 3.0 beperkt het aantal auteurs en weblogs, afhankelijk van de licentie gekocht.

Nadat veel gebruikers hun ongenoegen over dit licentiemodel uitten door over te schakelen naar andere platforms zoals WordPress , nam versie Six 3.2 de wijzigingen terug.

Versie 4.0 is in december 2007 onder de GPL geplaatst . [1]

Op 23 juni 2009 werd de ontwikkeling van de Forks Melody aangekondigd door ontwikkelaars van de Movable Type Community .

Met de release van versie 6 tegen het einde van 2013 werd Movable Type opnieuw gecommercialiseerd en de software kan in verschillende versies worden gekocht. [2]

aanwijzing versie Releasedatum licentie
Movable Type pro 6.3.6 18 oktober, 2017 commercieel
Movable Type 5.2.13 15 april 2015 Open source

Technologie

Movable Type is Perl geschreven en steunde de afzetting van de blog inhoud en de bijbehorende gegevens in MySQL , Berkeley DB , PostgreSQL en SQLite . Het systeem ondersteunt statische pagina generatie, zal in de bestanden voor elke pagina worden bijgewerkt zodra de inhoud verandert, dynamische pagina generatie, waarbij de zijkanten van de onderliggende database worden samengesteld wanneer de browser erom vraagt, en de combinatie daarvan.

Individuele proeven

  1. Spring omhoog↑ Movable Type is Open Source – heise open , 13 december 2007, toegankelijk op 14 december 2007
  2. Jump-up↑ MovableType.org – verduidelijking van wijzigingen aan roerend type Beginnend met MT6 , 11 juli 2013, geopend op 18 december 2013