MODX

MODX is een gratis content management framework (CMF) voor het bouwen van websites . Het was oorspronkelijk gebaseerd op de CMS Etomite en in de eerste versie was dit een mod-systeem, waarvan de naam MODX afgeleid is.

MODX heeft een lean core en SEO- functionaliteit. MODX is geïmplementeerd in de programmeertaal PHP en maakt gebruik van een databasebeheersysteem zoals: Bijvoorbeeld MySQL . De back-end is gebaseerd op MooTools .

MODX werd door Packt Publishing in november 2007 uitgeroepen tot het meest veelbelovende CMS van het jaar . In 2010 kreeg het de derde plaats op het gebied van CMS tijdens de Open Source Awards, ook door Packt Publishing . [3] Het doel van de ontwikkelaars is een contentmanagementraamwerk met een objectgerichte kern, waarmee webontwerpers een hoge mate van flexibiliteit krijgen en waarmee de nieuwste AJAX- en Web 2.0- technologieën kunnen worden gebruikt.

Voor dit doel is de framework-kern op basis van de nieuw ontwikkelde ORB- bibliotheek OpenExpedio [4] (een gratis uitbreiding van het database-abstractieniveau PDO ) nu volledig herschreven in vergelijking met zijn voorganger Etomite. [5]

MODX staat onder GPL en is gratis beschikbaar, ondertussen wordt ook een betaalde ondersteuning aangeboden.

Basisbediening

MODX wordt gekenmerkt door zijn aanpassingsvermogen en flexibiliteit. Het kan dus worden geconfigureerd in de voorbeeldinstallatie van de versie Evolution 1.0.7 met de uitbreidingen ( plug-ins ) voor de belangrijkste CMS-functies: Wayfinder, eForm, Weblogin, AjaxSearch, Breadcrumbs, Ditto en Jot. Deze zijn echter ook onderling uitwisselbaar of kunnen geheel naar wens worden weggelaten. In tegenstelling tot sommige andere CMS hoeven de parameters van deze toepassingen niet centraal en dus uniform te worden opgegeven voor alle documenten die met deze worden gemaakt, maar kunnen ze in elk document anders worden ingesteld.

Een essentieel verschil met andere CMS is de strikte scheiding van HTML , CSS en PHP .

MODX volgt strikt de Model View Controller van het paradigma , wat vooral interessant is voor ontwikkelaars.

Voor gebruikers is het systeem flexibel aan te passen, zodat zelfs onervaren editors inhoud eenvoudig, veilig en snel kunnen beheren.

Sjablonen, sjabloonvariabelen, fragmenten en chunks

Sjablonen

De pagina-indeling in MODX is gebaseerd op sjablonen die de structuur en plaatsing van inhoud van documenten specificeren. Het aantal sjablonen is willekeurig. Aan elk document kan indien nodig een afzonderlijke sjabloon worden toegewezen.

Sjablonen kunnen vrij worden ontworpen en voldoen aan W3C . De volledige HTML- code van een pagina kan vrij worden gedefinieerd. Dynamische inhoudselementen en navigatiestructuren zijn geïntegreerd in de sjablonen door middel van een jokertekennotatie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen sjabloonvariabelen , fragmenten en chunks .

Sjabloonvariabelen

Sjabloonvariabelen zijn gekoppeld aan een of meer sjablonen bij het maken. Als een nieuw document wordt gemaakt in de backend, kunnen deze variabelen worden gebruikt via de link Template ↔ Template-variabele in de backend in het bewerkingsmasker van het respectieve document. Sjabloonvariabelen kunnen rechtstreeks in de sjabloon worden geschreven of rechtstreeks door de editor in de inhoud worden geplaatst.

Chunks

Chunks zijn statische HTML-fragmenten (vergelijkbaar met een tekstmodule in tekstverwerking), die kunnen worden ingesloten in sjablonen of documenten met behulp van plaatshouders. De belangrijkste taak van chunks is niet om de volledige HTML-code van een pagina in een sjabloon te schrijven, maar om terugkerende elementen (bijvoorbeeld een auteursrechtvermelding, een adres, een secundaire link) uit te besteden die in verschillende sjablonen worden gebruikt , Enerzijds kunnen hierdoor nieuwe sjablonen worden samengesteld uit bestaande brokkenbouwstenen zonder dat de hele HTML-code opnieuw hoeft te worden gemaakt, anderzijds kunnen brokken de wijziging van een bouwsteen in verschillende sjablonen op een centrale locatie toestaan, zonder alle sjablonen of documenten afzonderlijk te hoeven verwerken. Chunks kunnen sjabloonvariabelen zijn, Invoegtoepassingen en plaatsaanduidingen voor koppelingen, die worden opgenomen als inhoudselementen, kunnen dynamisch worden gemaakt. Chunks kunnen geen PHP bevatten!

Fragmenten

Fragmenten zijn ook ingesloten in sjablonen en documenten door tijdelijke aanduidingen, maar ze verschillen van chunks doordat ze geen statische HTML-fragmenten zijn, maar hun eigen programmeerlogica kunnen bevatten op basis van de PHP-programmeertaal en databasetoegang uitvoeren. Het zijn de meest flexibele sjabloonelementen.

De interactie van sjabloonvariabelen, chunks en fragmenten, op de juiste manier gebruikt, garandeert de strikte scheiding van HTML-code, inhoud en programmalogica en biedt uitzonderlijke systeemflexibiliteit en uitbreidbaarheid. Daarom wordt MODX soms een kader voor inhoudsbeheer genoemd in plaats van een contentbeheersysteem. HTML- / CSS-kennis en programmeervaardigheden in de PHP-taal voor de ontwikkeling van fragmenten zijn echter nodig om het volledige potentieel van het systeem te benutten.

Plug-ins en modules

In tegenstelling tot sommige andere contentbeheersystemen, beschrijft MODX alleen uitbreidingen van de backend-functionaliteit als een plug-in. Ze zijn gebaseerd op PHP-broncode en draaien op gedefinieerde systeemgebeurtenissen. De WYSIWYG- editor TinyMCE in de basisinstallatie is bijvoorbeeld een plug-in. Modules zijn ook uitbreidingen van de backend-functionaliteit, maar worden niet uitgevoerd door systeemgebeurtenissen, maar geïntegreerd grotendeels onafhankelijk van het kernsysteem. Er zijn verschillende modules, bijv. Bijvoorbeeld om meerdere documenten in één stap te maken of om gegevens te importeren en exporteren.

Beveiliging

MODX was tot nu toe niet het doelwit van systematische aanvallen. Gebruikers moeten echter altijd upgraden naar de nieuwste versie vanwege bekende kwetsbaarheden.

Versies

Sinds 22 juli 2014 heeft MODX Revolution (versienummer: MODX Revolution 2.3.1-pl) een nieuwe releaseversie voor MODX uitgebracht. De eerder uitgevoerde ontwikkelthread met het huidige versienummer 1.0.14 (5 juni 2014) kreeg ook de naam MODX Evolution . MODX Revolution is een fundamentele nieuwe ontwikkeling die nu meer fragmenten bevat dan MODX Evolution. Er zijn twee alternatieve versies beschikbaar voor productief gebruik.

Speciale functies van MODX Revolution

 • Object-georiënteerde kern gebaseerd op OpenExpedio (xPDO)
 • Objectgeoriënteerde en consistentere API
 • nieuwe manager op basis van Smarty , Ext (1.0) en MooTools
 • meer flexibele installatie en updates
 • vereenvoudigde uitbreiding via een pakketbeheer
 • verenigd rolmodel
 • verbeterde internationalisering
 • Concept van contexten

Webkoppelingen

 • MODX website (Engels)
 • Duitstalige MODX Community Website (Duits)
 • MODX Online Referentie (Engels)
 • MODX Duitsland Forum (Duits)
 • Duitstalige MODx Wiki (verouderde inhoud in Duits en Engels)

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ Download MODX Revolution. In: modx.com. Betreden op 30 mei 2017 (Engels).
 2. Spring omhoog↑ MODx wint meest veelbelovende open source CMS. In: www.packtpub.com. 1 november 2007, gearchiveerd vanaf het origineel op 1 juli 2014 ; toegankelijk op 25 november 2016 (Engels).
 3. Spring omhoog↑ 2010 Open Source Awards. In: www.packtpub.com. Gearchiveerd vanaf het origineel op 30 december 2010 ; toegankelijk op 25 november 2016 (Engels).
 4. Jump up↑ Jason Coward: xPDO | Object Relational Bridge Framework voor PHP. In: xpdo.org. Betreden op 25 november 2016 .
 5. Jump up↑ Roadmap – Revolution – MODX Issue Tracker. In: bugs.modx.com. Gearchiveerd vanaf het origineel op 4 maart 2016 ; toegankelijk op 25 november 2016 (Engels).