Mambo (CMS)

Mambo (voorheen bekend als Mambo Open Source of MOS) is een gratis web content managementsysteem (WCMS). Het is gebaseerd op de server-side scripting language PHP en de database MySQL . Mambo wordt niet meer actief ontwikkeld sinds juni 2008, zodat eventuele beveiligingsrisico’s niet kunnen worden opgelost.

Veel gebruikers hebben modules en componenten voor Mambo gemaakt, waarmee ze de gebruikersgemeenschap grotendeels gratis hebben verstrekt. Op deze manier biedt Mambo een aanzienlijk aantal functies die vrijwel alle gangbare applicaties dekken. [1]

Vooral in Duitstalige landen had Mambo een groot en actief gevolg. In mei 2005, bedrijven en uitgevers kwamen samen in Bonn op een congres, de eerste en ook de voorlaatste [2]“Mamboday” [3] . Maar ook wereldwijd had Mambo enige betekenis – dus het was z. Bijvoorbeeld de LinuxUser & Developer Award 2004.

In veel gebruikersforums kunnen hulp en patches voor het relatief hoge aantal fouten worden gevonden.

Vereisten

Mambo vereist de server-side scripting language PHP evenals de database MySQL . Bovendien wordt voor een probleemloze webruimte met de PHP-instelling “Veilige modus uitgeschakeld” aanbevolen. De installatie vereist de geactiveerde zlib- bibliotheek van PHP.

Toegankelijkheid

Mambo is niet geoptimaliseerd voor toegankelijkheid in ontwikkelafdeling 4.5.x. In de toekomst zijn overheidsdiensten verplicht hun pagina’s toegankelijk te maken, zodat Mambo daar niet kan worden gebruikt. Er zijn echter een aantal ontwikkelaars die Mambo hebben uitgebreid om toegankelijk gebruik mogelijk te maken, zij het met beperkte functionaliteit. Bovendien is xMambo een afgeleide van Mambo Versie 4.5 met de nadruk op toegankelijkheid, zie ook sectie Derivaten .

Derivaten

xMambo

xMambo is een spin-off van Mambo (versie 4.5) gemaakt in 2004 . XMambo concentreert zich op de naleving van de huidige webstandaarden (XHTML 1.0, CSS, Sectie 508 / WAI), het opgeven van op tabellen gebaseerd webontwerp en daarmee de toegankelijkheid. Echter, xMambo in zijn huidige versie 4.5 r1.0.8 is niet zo uitgebreid in termen van functies, ontwerpsjablonen en ondersteuning van de Mambo-community als Mambo. Of en wanneer xMambo verder wordt ontwikkeld, is momenteel onduidelijk.

Limbo / LaniusCMS

Limbo was een CMS gebaseerd op Mambo, maar had geen database-applicatie nodig zoals: Als MySQL , maar in plaats daarvan de inhoud opgeslagen in tekstbestanden (een zogenaamde FlatDB). Dit resulteerde in snelheidsvoordelen voor kleine websites en maakte het ook mogelijk om webruimte-aanbiedingen uit te voeren zonder ondersteuning voor de MySQL-database. Het nadeel was dat er met Limbo geen meertalige websites konden worden aangemaakt.

Limbo wordt niet meer ontwikkeld. Een vork van het project noemde zichzelf DrakeCMS . In 2008 werd het project hernoemd naar LaniusCMS en bleef de FlatDB-functie (hier: GladiusDB en SQLite ) worden gebruikt (en uitgebreid ). Met LaniusCMS kunnen ook meertalige websites worden gemaakt en onderhouden.

Joomla!

Joomla! is een gemeenschapsproject dat ontstond na een geschil over commerciële marketing en maatschappelijke betrokkenheid van Mambo en wordt gedragen door veel van de oorspronkelijke ontwikkelaars van Mambo.

Op 4 augustus 2005, als initiator van het Mambo-project, richtte Miro de “Mambo Foundation” op, waaraan de ontwikkelaars in de toekomst zouden moeten deelnemen en het werk zouden coördineren en financieren. Er ontstond een discussie in de gemeenschap over de vraag of deze stap was genomen zonder voldoende betrokkenheid van de community van ontwikkelaars.

Veel van de kernontwikkelaars van Mambo werden genegeerd en vervolgens samengevoegd in de nieuw opgerichte Stichting Open Source Matters . Omdat het bedrijf Miro de naamrechten had van Mambo, hebben de ontwikkelaars in Open Source Matters een project split ( fork ) gemaakt en deze spin-off onder de naam Joomla! onafhankelijk ontwikkeld door Mambo.

MiaCMS

MiaCMS is een spin-off van Mambo-versie 4.6.3. Op 12 mei 2008 werd MiaCMS 4.6.4 uitgebracht als de eerste versie. [4]

Mambo-gebruikersgroepen (MUG’s)

De zogenaamde MUG’s zijn lokale groepen van Mambo-gebruikers en ontwikkelaars die regelmatig bijeenkomen om informatie over Mambo uit te wisselen, projecten te plannen en natuurlijk om elkaar te leren kennen en zo de sociale component van open-source software te behouden.

Literatuur

  • Robert Deutz: Mambo . Springer Verlag, Berlin Heidelberg 2005, ISBN 978-3-540-22158-6 .
  • Tobias Hauser, Christian Wenz: Mambo – Gebruik en uitbreiding van het Open Source CMS . Carl Hanser Verlag, München Wenen 2006, ISBN 3-446-40446-5 .

Webkoppelingen

  • Linkcatalogus over Mambo op curlie.org (voorheen DMOZ )
  • MiaCMS-website (hoofdtaal: Engels)

Bronnen

  1. Spring omhoog↑ Voorbeeldige lijst met Mambo-modules
  2. Jump-up↑ Informatie over de laatste Mamboday 2006. Toen was er nog maar één Joomladay 2009.
  3. Spring omhoog↑ Mamboday, nu ook Joomla! Day
  4. Spring omhoog↑ MiaCMS ReleaseNotes