Liferay-portaal

Liferay Portal is een licentie-gratis open source – software in bedrijven als werknemer en, business process -georiënteerde Enterprise Portal wordt gebruikt. Met Liferay kunnen informatie, gegevens en applicaties worden verenigd en gepersonaliseerd onder één uniforme gebruikersinterface in de browser van de werknemer om bedrijfsprocessen in de hele organisatie elektronisch te ondersteunen. Liferay Portal is ontwikkeld in Java .

Geschiedenis

Bryan Cheung begon Liferay in 2000 te ontwikkelen om non-profitorganisaties in staat te stellen een enterprise portal- oplossing te gebruiken. In 2004 werd het bedrijf Liferay, Inc. opgericht. Het hoofdkantoor voor Europa (Liferay GmbH) bevindt zich in Duitsland. Sinds 2007 bestaat het hoofdkantoor voor Azië in het Chinese Dalian .

Eind 2008 kreeg de software de naam Liferay Portal omdat Liferay Inc. een ander product uitbracht, het Liferay Social Office . Liferay Social Office is een samenwerkingssoftware die zichzelf ziet als een open-source alternatief voor Microsoft Office SharePoint Server . [2]

Het aantal softwareontwikkelaars dat werkt met Liferay-producten is onbekend. Een indicatie van de geschatte omvang van de ontwikkelaarsgemeenschap is het aantal leden van het officiële Liferay-forum met 11.345 leden (per december 2009 [3] ). Leden van de Liferay Developer Community helpen elkaar bij het ontwikkelen van hun eigen portlets of het integreren van applicaties van derden. Voor het portal en samenwerkingsplatform WebSynergy Sun Microsystems werd Liferay gebruikt op basis van Glassfish. [4] Sun heeft ook genomen over de ontwikkeling van een aantal portlets voor Liferay. Volgens de Liferay-homepage zijn er 80.000 geïnteresseerde partijen per maand voor Liferay Portal. [5]

In het rapport van Gartner , “Magic Quadrant voor horizontale Portal Producten” was in september 2010 riep Quadrant voor toonaangevende oplossingen Liferay Portal en is daarmee de eerste en enige open-source alternatief op ooghoogte met de bedrijven IBM (met Websphere Portal ), Microsoft ( met Microsoft Office SharePoint Server ), Oracle (met BEA WebLogic Portal ) en SAP (met SAP NetWeaver Portal). De positionering van deze bedrijven in het leiderschapskwadrant wordt door Gartner gedefinieerd als: “De leiders in dit Magic Quadrant hebben een volledig scala aan mogelijkheden om verschillende scenario’s voor portaalimplementatie te ondersteunen. , Leiders hebben belangrijke productinnovatie geleverd tijdens hun zoektocht naar portalklanten en zijn succesvol geweest in de verkoop aan nieuwe klanten in verschillende sectoren. ” [6]

Functies

Liferay Portal is verdeeld in drie componenten van het product: Liferay Portal – de core-applicatie en de basis voor de andere twee delen van het product, Liferay CMS – die voortbouwen op content management systeem , en Liferay Collaboration voor samenwerking op het web en sociale netwerken .

Liferay Portal is gebouwd op een servicegerichte architectuur . Dit maakt het mogelijk om Liferay of zelfgeschreven componenten via portlets te integreren of om toegang te krijgen tot bestaande applicaties.

Liferay Portal biedt de volgende kernfunctionaliteiten:

 • Veilige authenticatie en rolgebaseerde autorisatie via single sign-on .
 • Personalisatie van de pagina’s evenals de plaatsing van webelementen door de gebruikers door middel van slepen en neerzetten .
 • Automatisch uploaden van bestanden via WebDAV
 • Webinhoud, documenten, meldingen etc. labelen en zoeken
 • Meertalige gebruikersbegeleiding en ondersteuning voor meertalige organisaties.
 • Platformonafhankelijkheid , schaalbaarheid en ondersteuning voor replicatie .

Liferay CMS is een Liferay-portal-gebaseerd content managementsysteem dat een documentbeheersysteem en beeldgalerijen biedt. Het ondersteunt gedefinieerde werkstromen , eenvoudig uploaden en downloaden van bestanden, handmatig en dynamisch taggen van bestanden, CMS-brede zoekopdrachten met behulp van een zoekmachine, publicatie van specifieke inhoud op de Liferay-portal of op het web. Liferay CMS communiceert met Microsoft Office op basis van SharePoint-protocollen. Dit maakt het mogelijk om lokaal op de desktop te werken en toch de webgebaseerde workflow te garanderen.

Liferay Collaboration is de verzamelterm voor alle op Liferay Portal gebaseerde groupware- componenten zoals wiki’s , forums , blogs , instant messaging , e-mail , groepsagenda’s, aankondigingen en enquêtes. Deze componenten worden ondersteund door de ingebouwde rich-text-editor, dynamische statistische gegevens en activiteitsanalyse en RSS-feeds.

Varianten van de software

De Liferay Portal Community Edition is de communityversie van Liferay Portal. Het is bedoeld voor early adopters die geïnteresseerd zijn in de nieuwste functies en innovaties van Liferay. Ondersteuning wordt geboden door de Liferay-community, die de samenwerkingsfuncties van het team (zoals wiki, forum, blog) van Liferay Portal gebruikt voor zelforganisatie.

De Liferay Portal Enterprise Edition is de niet-gratis, commerciële versie van Liferay Portal. Het biedt gegarandeerde langetermijnondersteuning (LTS) en is bedoeld voor bedrijven die op zoek zijn naar een stabiele software-oplossing voor de lange termijn en professionele ondersteuning rechtstreeks van de fabrikant waarderen.

Technische specificaties

Liferay Portal ondersteunt alle belangrijke Java- toepassingsservers , databases en besturingssystemen. [7] Het biedt meer dan 700 implementatieconfiguraties. Liferay Portal ondersteunt internationalisatie voor elke taal en wordt standaard geleverd in 22 talen.

Liferay Portal is gebaseerd op een set van Java-technologie. Deze omvatten, bijvoorbeeld Apache ServiceMix , EHCache , Hibernate , jBPM , ICEfaces , Apache Lucene , MuleSource ESB, Spring incl. Jumping AOP , Struts & Tegels, Apache Tapestryen Apache Velocity , JBoss Seam . Bovendien is het nog steeds gebaseerd op de volgende aanvullende technologieën: jQuery JavaScript Framework, PHP en Ruby .

Liferay Portal ondersteunt voor het maken van webpagina’s van een aantal normen: AJAX en JSON , iCalendar en microformats , OpenSearch en een aantal communicatiestandaarden zoals Web Services en Representational State Transfer , de weblogs Hessische en jute , RMI , WSRP , WebDAV , enz.

Liferay ondersteunt Java Specification Requests 286 (Portlet Specification 2.0), 168 ( portlets ), 127 ( JavaServer Faces ) en 170 ( content repository ) en is lid van “JSR-286 (Portlet 2,0) en JSF-314 (JSF 2.0) “commissie’.

Voor het opslaan van data Liferay ondersteunt diverse databases zoals Firebird / InterBase , HSQLDB , Microsoft SQL Server , MySQL , PostgreSQL , Sybase en Oracle . Liferay biedt op het gebied persistentie van de zogenaamde “dienst builder”, die neemt het automatisch genereren om opgeslagen entiteiten, SQL-scripts en abstractie lagen.

Literatuur

 • Jonas X. Yuan: Liferay Portal Enterprise intranetten – Een praktische gids voor het bouwen van een complete bedrijfsintranet met Liferay . Packt Publishing, Birmingham 2008, ISBN 1-84719-272-6 .
 • Richard Sezov: Liferay Beheerdershandleiding, 2e editie . Liferay Press, 2008, ISBN 978-0-615-24733-5 .
 • Richard Sezov: Liferay Beheerdershandleiding, 3e editie . Liferay Press, 2010, ISBN 978-0-578-02729-6 . Auteursrecht: Liferay, Inc. (Creative Commons Attribution 2.0) Downloaden (PDF, 4.7 MB)
 • Poornachandra Sarang: Practical Liferay: Java-gebaseerde portal-applicatie-ontwikkeling (Pro) . Apress, 2009, ISBN 978-1-4302-1847-0 .
 • Ashley Wilson: Kom binnen – de Liferay Portal Toolkit . Hrsg.: Linux-magazine . 9 januari 2009 ( linux-magazin.de [teruggehaald op 22 december 2009]).
 • Tom Yager: het beste van open source-applicaties . Vert .: InfoWorld. 10 september 2007 ( infoworld.com [geopend op 22 december 2009]).

Webkoppelingen

 • Officiële website
 • Liferay ondersteuningsforum

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ http://www.liferay.com/community/forums/-/message_boards/message/4882318
 2. Jump up↑ Sharepoint alternatief van Liferay. heise.de , 3 december 2008, toegankelijk op 22 december 2009 .
 3. Spring omhoog↑ http://www.liferay.com/web/guest/community/forums/-/message_boards/statistics
 4. Jump up↑ Frank Pientka: Open de deuren . In: Java Magazine 2/2009
 5. Spring omhoog↑ Liferay portaloverzicht
 6. Jump up↑ Jim Murphy, Gene Phifer, Ray Valdes en Eric Knipp: Magic Quadrant for Horizontal Portal Products. In: Gartner RAS Core Research, noot G00206214. Gartner Inc. , 3 september 2010, geopend op 12 januari 2011 (Engels).
 7. Spring omhoog↑ Liferay technische specificaties