DokuWiki

DokuWiki is een gratis wikisoftware met een licentie onder de GPL 2 en geschreven in de programmeertaal PHP . Om de inhoud en de metadata op te slaan, worden eenvoudige tekstbestanden gebruikt en geen SQL-database zoals vele andere wiki-engines. Inhoud en metadata van wiki-pagina’s zijn strikt gescheiden bij DokuWiki om de wiki-pagina’s leesbaar te houden.

Aanvankelijk bedoeld voor eenvoudige documentatie van projecten, wordt Dokuwiki nu gebruikt voor een verscheidenheid aan toepassingen vanwege de eenvoud en functies. Op basis van een duidelijke structuur kunnen plug-ins worden gebruikt om extra functies toe te voegen, zoals blogs , mediagegevens of werkgroepen.

Geschiedenis

DokuWiki werd in juni 2004 gelanceerd door de Duitse programmeur Andreas Gohr . In juli werd de eerste officiële versie uitgebracht op Freshmeat . Een mijlpaal in ontwikkeling was de complete revisie van de parser en renderer in januari 2005, die een efficiënter objectgericht ontwerp introduceerde. Dankzij dit herontwerp kon DokuWiki nu ook worden gebruikt voor grotere projecten. Daarnaast werd het mogelijk gemaakt om een ​​plugin-interface te introduceren, die in mei 2005 werd gecreëerd, en de integratie van add-ons tevereenvoudigen en te generaliseren. De verspreiding van DokuWiki werd versterkt door de opname in de Linux-distributies Debian(onstabiel) in april en Gentoo Linux in juli 2005.

Functies

versioning
Slaat alle versies van een wikipagina op in versiebeheer . Het is mogelijk om oudere versies te vergelijken met de huidige versie. Het voorkomt ook dat meerdere gebruikers tegelijkertijd een pagina veranderen.
toegangscontrole
De toegangsrechten kunnen worden toegewezen voor combinaties van gebruikers, groepen en naamruimten, de instelling is mogelijk via webinterface (gebruikersbeheer) of handmatig via configuratiebestand ( toegangscontrolelijst ).
Add-ons
heeft een eenvoudig invoegtoepassingsmechanisme dat het mogelijk maakt om extensies (plug-ins) in PHP te schrijven. Er is nu een hele reeks extensies (> 1100 [2] ). Via de plug-in manager kunnen deze via de webinterface in de eigen wiki worden geïntegreerd.
templates
Het uiterlijk van de wiki kan door de beheerder worden ingesteld via sjablonen . Ondertussen zijn er verschillende sjablonen verstrekt door de community van ontwikkelaars.
internationalisering
gebruikt UTF-8 als standaardtekencodering , dus talen zoals Chinees , Thais of Hebreeuws kunnen ook worden weergegeven. De wiki zelf kan momenteel in 39 talen worden geconfigureerd.
caching
Om de server van de wiki te ontlasten, slaat een cache geparseerde pagina’s op. Wanneer de pagina opnieuw wordt aangeroepen, worden de opgeslagen gegevens geretourneerd in plaats van de wikipagina opnieuw te parseren.
full-text search
DokuWiki heeft een full-text- zoekopdracht geïntegreerd, die in de wiki op trefwoorden kan worden gezocht.
WYSIWYG-editor
De Wiki-filosofie van een eenvoudige markup-syntaxis dienovereenkomstig Dokuwiki in de basisconfiguratie heeft geen WYSIWYG- editor. Deze functie kan achteraf worden ingebouwd via een plug-in; Als alternatief is er een soortgelijke MediaWiki als de QuickbuttonleLite .
geen database
bewaart alle gegevens (huidige en oude pagina-inhoud, indexen, caches) in tekstbestanden. Dit elimineert de behoefte aan een aparte database (zoals MySQL ).
Versioning / synchronisatie
Elke wiki-pagina wordt opgeslagen in een tekstbestand in de map dokuwiki-jjjj-mm-dd / data / pagina’s , de naam van het bestand blijft hetzelfde, ondanks de versie-indeling. Eerdere versies staan ​​onder dokuwiki-jjjj-mm-dd / data / zolder . Het originele bestand wordt niet hernoemd / nieuw gemaakt (bijv. Revision00011, Revision00012). Dit maakt Dokuwiki ideaal voor synchronisatiehulpmiddelen met tweezijdige aanpassing en diff- functie zoals Unison .
draagbare versie
Voor Windows-machines is Dokuwiki ook beschikbaar als een draagbare versie samen met een draagbare Apache-webserver voor gebruik op een USB-stick .
HTML5
Sinds release 2012-10-13 “Adora Belle” parseert DokuWiki HTML5-pagina’s.

Trivia

De versies zijn genoemd naar de namen van discworld- personages .

Webkoppelingen

  • Website van het project

Individuele proeven

  1. Spring omhoog↑ http://freecode.com/projects/dokuwiki/releases
  2. Spring omhoog↑ https://www.dokuwiki.org/plugins