Contao

Contao (voorheen TYPOlight ) is een gratis contentmanagementsysteem (CMS) voor kleine tot grote websites . Het is een open-sourceproject , voor het eerst uitgebracht in 2006 [2] en vertrouwt op toegankelijkheid en huidige webstandaarden (de gegenereerde code geeft elke W3C- validatie door). De database is MySQL . Het systeem kan worden uitgebreid met een pool van meer dan 1900 uitbreidingen in zijn functionaliteit.

Wanneer Packt Publishing Award 2007 [3] werd TYPOlight genomineerd in de categorie “meest veelbelovende content management systemen” en won de tweede plaats.

Met de publicatie van de pre-releaseversie 2.9. RC1 op 6 juni 2010 werd hernoemd naar TYPOlight in Contao . De ontwikkelaar Leo Feyer rechtvaardigde deze stap met het feit dat TYPOlight klonk als een uitgeklede TYPO3 (CMS) en dat de toevoeging “light” verkeerd begrepen werd om aan te geven dat het CMS alleen geschikt was voor kleine projecten. [4]

Functies

Contao biedt de gebruiker de volgende functies:

 • Barrièrevrije uitvoer ( XHTML strict of HTML5 )
 • Genereer zoekmachine vriendelijke URL’s, dynamische paginatitels en volledige META-informatie
 • cross-browser CSS-framework
 • Ondersteuning voor mobiele pagina’s
 • Met behulp van Ajax en Web 2.0- technologie
 • geïntegreerde bestandsbeheerder, zoekmachine en formuliergenerator
 • Meertalige gebruikersvriendelijke backend (ongeveer 40 talen), gebaseerd op sjablonen en meertalige documentatie
 • Front-end editie 100% op basis van sjablonen
 • Versiebeheer, revisies en functie om wijzigingen ongedaan te maken
 • nieuwsbrief beheer
 • Meertalige ondersteuning met behulp van UTF-8- codering
 • De optionele, fee-gebaseerde live update-functie maakt up- en downgrades per klik mogelijk (10 euro / jaar)

Extensies

Er zijn meer dan 1800 extensies in veel talen in de Contao Extension Repository die kunnen worden vermeld, geïnstalleerd en bijgewerkt in het beheergebied van Contao. De uitbreidingen variëren van eenvoudige functies tot uitgebreide online winkels of ticketsystemen.

Met Composer is een nieuw pakketbeheer voor Contao beschikbaar, dat de afhankelijkheden van verschillende modules en versies beter kan beheren en op middellange termijn de Extension Repository zou moeten vervangen. Het is gebaseerd op het gelijknamige pakketbeheer Composer . [5]

Ontwerpopties

modules
Voorziening en configuratie van bestaande front- endmodules of extensies van derden. Front-endmodules omvatten gastenboeken, inlogpagina’s, menu-items, berichten, zoekvakken, enz.
Style sheets
Individueel ontwerp van pagina-inhoud door gebruik te maken van cascading style sheets (CSS)
pagina-indelingen
Definities van de inhoudsverdeling van webpagina’s (aantal en positie van de gebruikte inhoudselementen zoals tekstkolommen, koptekst, voettekst, nummer en positie van de modules die op de pagina worden gebruikt, enz.)
pagina structuur
Uitbreiding / wijziging van de sitestructuur van de website en de eigenschappen van individuele pagina’s (zoals taal, zichtbaarheid, etc.)
templates
Voorgeconfigureerde HTML-paginasjablonen , die zogenaamde zonesjablonen kunnen bevatten (bijvoorbeeld ), die vervolgens worden ingevuld in de paginalay-outs met front-endmodules.$this->header
InsertTags
Invoegtags zijn tijdelijke aanduidingen (bijvoorbeeld {{datum}} voor de huidige datum) die worden vervangen door specifieke waarden wanneer een pagina wordt afgedrukt . Ze kunnen worden gebruikt in sjablonen of in modules.
PHP
Contao kan worden uitgebreid met behulp van de PHP- scripttaal met extra frontend- of backend-modules of de functionaliteit kan worden aangepast. Sinds september 2008 is er een officiële “Contao Extension Repository” waarin alle beschikbare extensies centraal gegroepeerd zijn.
haken
Hooks zijn interfaces naar alle belangrijke Contao-basisfuncties, waarmee ontwikkelaars hun eigen aanpassingen en verbeteringen aan het systeem kunnen maken, zonder dat ze de Contao-kern hoeven te wijzigen.

Zoekmachine vriendelijkheid

Als u webpagina’s wilt maken die bijzonder geschikt zijn voor de kruiptechniek van de moderne moderne zoekmachines, biedt Contao de nodige aanpassingsopties:

meta data
Sleutelwoorden en beschrijvingstags kunnen afzonderlijk voor elke pagina worden opgegeven. De integratie van eigen Metaangaben is mogelijk.
pagina titel
Deze kunnen voor elke pagina worden gedefinieerd. De titel van het project en de pagina zijn beschikbaar als eigen variabelen.
Robot tags
Pagina’s kunnen expliciet worden uitgesloten van indexering. Het indexwoord, follow-tag kan worden geïntegreerd door een PHP-voorwaarde.
URL’s
Contao biedt een manier om door het systeem gegenereerde URL’s te herschrijven in een zoekmachinevriendelijk formaat. Optioneel wordt dit ook gedaan via mod_rewrite. Ook zijn URL’s met meer dan één logische directorydiepte zoals contact / contactpersoon.html mogelijk.
code
Het systeem biedt drempelvrije en normen-conforme code. Een ontwerp zonder tafel is geïmplementeerd.
Sitemap
Het kan automatisch een sitemap worden gegenereerd , die kan worden geëvalueerd, bijvoorbeeld door zoekmachines.
analyse
In de back-end kunnen sjablonen voor Google Analytics of Piwik worden opgenomen, die de vereiste code voor deze tool op de juiste plaats in de broncode van de pagina invoegen .

Langdurige ondersteuningsversie

Met versie 2.11 is de release-cyclus [6] aangepast en zijn er ondersteuningsversies voor de lange termijn (LTS) geïntroduceerd, die 24 maanden lang door verschillende werkgroepen worden ondersteund [7] en worden voorzien van updates, ook al zijn er in de tussentijd nieuwere versies van Contao worden gepubliceerd. [8]

Contao Association

Op 16 mei 2012 werd de “Contao Verein Schweiz” hernoemd door lidmaatschapsbeslissing in “Contao Association” en fungeert als een officiële Contao-vereniging om het Contao Open Source CMS te promoten. [9] De vereniging heeft haar hoofdkantoor voor een verblijf in Zwitserland, maar nu met een focus op Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. De doelstellingen van de vereniging zijn de financiering van de verdere ontwikkeling van Contao, de nieuwe en verdere ontwikkeling van uitbreidingen, de interne en externe communicatie, evenals public relations en de organisatie van evenementen.

Werkgroep “Core Development”

In het verleden werd Contao bekritiseerd omdat het kernsysteem van Contao alleen beschikbaar was voor één ontwikkelaar, wat van cruciaal belang kan zijn voor duurzame ontwikkeling. Deze kritiek is nu niet langer geldig, aangezien er sinds de zomer van 2011 een officiële werkgroep “Core Development” is [10] en sinds de zomer van 2012 een andere kernontwikkelaar. [11] De ontwikkeling van Contao is nu op een bredere basis.

Het ontwikkelingsproces van het kernsysteem is nu geopend, dat een openbare repository [12] ( depot ) opgericht. Toegewijde ontwikkelaars uit de community kunnen daarbij snel wijzigingen in het kernsysteem bijhouden in de tussenstappen en aantekeningen en suggesties in het ticketsysteem controleren [13] .

Voor de ontwikkeling van niet-officiële uitbreidingen zijn verschillende ontwikkelaars beschikbaar.

Literatuur

Boeken

 • Leo Feyer: het officiële handboek van Contao. De gids voor gebruikers, beheerders en ontwikkeling . Addison-Wesley, München u. a. 2010, ISBN 978-3-8273-3014-7 .
 • Thomas Weitzel: websites succesvol bouwen met Contao: concept, implementatie, voorbeeldprojecten . Addison-Wesley, München u. a. 2010, ISBN 978-3-8273-2892-2 .
 • Thomas Weitzel: Contao voor webdesigner. Met responsieve voorbeeldwebsite, tutorials, checklists . Hanser Verlag, München 2013, ISBN 978-3-446-43781-4 .
 • Nina Gerling: Contao voor redacteuren. Bewerk en beheer inhoud met de open source CMS . Addison-Wesley, München u. a. 2010, ISBN 978-3-8273-2893-9 .
 • Anne-Kathrin Merz: Contao – The Comprehensive Practice Book . mitp, 2010, ISBN 978-3-8266-5532-6 .
 • Peter Müller: websites maken met Contao 3 . Galileo Computing, 2012, ISBN 978-3-8362-2010-1 .
 • Thomas Reindlmeier: Contao – Slim ontwerp van websites – voor Contao 2.11 en Contao 3.0 . Compleet herziene nieuwe editie. KnowWare, Osnabrück 2013, ISBN 978-3-943252-07-1 .
 • Peter Müller: Contao – De uitgebreide handleiding . Galileo Press, Bonn 2014, ISBN 978-3-8362-3016-2 .

Videotrainingen

 • Michael Herzog: websites maken met TYPOlight. Ook up-to-date over Contao (dvd-rom). Galileo Press, Bonn, mei 2010, ISBN 978-3-8362-1636-4 .
 • Harry Boldt: Contao 3 – The Great Training (online training). Video2Brain, Graz 2013
 • Contao Academy: “Online cursussen met regelmatig nieuwe video’s naar Contao”, 2016

Webkoppelingen

 Commons: Contao – verzameling van foto’s, video’s en audiobestanden
 • Officiële Contao-startpagina (Duits / Engels)
 • Online handleiding voor Contao-editors (Duits)
 • Officiële Contao Community-forums
 • Technikwürze 173 Gedetailleerde podcast met twee Contao-tekstboekauteurs (Duits)
 • Contao Community-documentatie

Individuele proeven

 1. Spring omhoog↑ Contao Open Source CMS versie 4.5
 2. Jump up↑ Aankondiging van de eerste openbare release
 3. Spring omhoog↑ Open Source CMS Award Vorige Winnaars op packtpub.com
 4. Jump up↑ TYPOlight wordt Contao ( Memento van 2 september 2011 in het internetarchief )
 5. Spring omhoog↑ Het nieuwe pakketbeheer voor Contao op cca.org, opgehaald op 17 februari 2014
 6. Jump up↑ Contao Open Source CMS-releaseplan
 7. Jump up↑ Verlenging van de LTS-periode
 8. Jump up↑ Aanpassing van de Contao-releasecyclus
 9. Spring omhoog↑ Contao Association
 10. Spring omhoog↑ Contao Open Source CMS Team
 11. Spring omhoog↑ Uitbreiding van het Contao-team
 12. Spring omhoog↑ github.com
 13. Spring omhoog↑ github.com